zobna_scetka

6 stvari, ki jih počnete narobe s svojimi zobmi

Kako pomembno je skrbeti za čiste zobe, pove dejstvo, da neustrezna higiena ustne votline ne privede le do neprijetnega zobobola, ampak lahko na dolgi rok povzroči tudi številne druge zdravstvene težave, za katere ne bi niti pomislili, da lahko izvirajo v ustni votlini.  Zobe je zato potrebno ščetkati vsaj dvakrat dnevno, približno dve minuti s krožnimi gibi, pri tem pa ne smemo pozabiti niti na zobno nitko. Ker številni ljudje higieni ustne votline še vedno posvečajo premalo pozornosti, je pomembno še pravi čas spremeniti slabe življenjske navade. Tukaj je 6 najpogostejših:

Preberi več

ugriz

Kdo se boji leva, ki ne grize?

Si predstavljate leva, mogočnega kralja živali, ki ima sicer zdrave zobe in dlesni, vendar z eno napako, ki pa usodno vpliva na njegovo suverenost. Lev namreč ni zmožen pravilnega ugriza. Takšnega “mucka”, pa čeprav lačnega, se verjetno ne bi nihče ustrašil, saj je uboga žival izgubila svojo največjo prednosti – močan ugriz.

Preberi več

Vse se zacne z majhno luknjo

Vse se začne z majhno luknjo…

V Petrovi zgodbi se bo verjetno našel marsikdo med vami. Peter je v ustih namreč opazil majavo plombo, zato se je po pomoč obrnil na kliniko Ustna Medicina. Tam so hitro ugotovili, da je z njegovo plombo vse v najlepšem redu, žal pa to ni veljalo za njegov zob. Srebrna (amalgamska) plomba, ki se je z leti širila in krčila vsaj trikrat bolj kot zob, je slednjega razdelila po širini na dva dela. Skoraj tako, kot se razpolovi drevo, ki ga presekaš s sekiro.

Preberi več

Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen v 5 korakih

Parodontalna bolezen je odgovor našega telesa na bakterijsko okužbo v ustih, natančneje na okužbo v obzobnem žepu, ki ga obdaja dlesen. Podobno kot pri zobni gnilobi je neposredno povezana z zaostalimi zobnimi oblogami na zobni površini. Obloge (plak) tvorijo ostanki hrane, ki so hrana za bakterije. Slednje se pospešeno razmnožujejo na zobni površini in v obzobnem žepu. Prevladovati začnejo škodljive vrste bakterij, ki povzročajo različne vrste bolezni: od zobne gnilobe do vnetja dlesni in kasneje različnih oblik parodontalne bolezni.

Preberi več

ortodont

Kdaj moram obiskati ortodonta?

Krivi zobje so najpogostejši vzrok za nesproščen govor in prikrivanje nasmeha. Poleg tega je čiščenje zob oteženo, kar pripomore k zastajanju ostankov hrane med zobmi in posledičnemu kariesu, zobni gnilobi, vnetju dlesni in parodontalni bolezni. Zdrav ugriz in prijeten nasmeh sta enako pomembna pri 60 letih, kot pri 16 letih. Nikoli ni prepozno, saj lahko zdrave zobe poravnamo pri katerikoli starosti.

Preberi več

Holivudski nasmeh

Foto dokaz, da lahko lepi zobje spremenijo obraz

Vedno več ljudi si želi popolnega, bleščečega nasmeha, ki ga največkrat opazimo pri zvezdnikih, ki nas s svojimi širokimi nasmehi šarmirajo s TV-zaslonov in filmskih platen. Sodobno zobozdravstvo omogoča bleščeč nasmeh, z minimalno invazivnimi metodami, ki ne poškodujejo zobovja. Krivi, nagneteni, okrušeni in zabarvani zobje se tako v rokah izkušenega strokovnjaka spremenijo v čudovito zobovje, ki kar kliče po holivudskem nasmehu. Naslednjih 23 “prej in potem” fotografij slavnih osebnosti je najlepši dokaz, da lahko lepo urejeni zobje spremenijo celoten obraz človeka.

Preberi več