bruksizem

Bruksizem – vse o škripanju z zobmi

Bolezni funkcijskega neskladja sodijo so med vsemi področji ustnega zdravja najmanj raziskane in razumljive. Malo ljudi se namreč zaveda, da lahko izgubijo tudi zob, ki je na videz zdrav, brez lukenj in brez parodontalne bolezni, a mehansko poškodovan, obrabljen, napokan, s poškodovanim zobnim vratom, ipd. Še manj pa je tistih, ki se zavedajo, da se funkcijska bolezen dogaja prav njim.

Preberi več

granulom

Granulom – proces nastanka in posledice

Granulom je relativno pogost proces, ki nastane okoli konice korenine. Med napredovanjem procesa zobne gnilobe, bakterije postopoma vdirajo v prostor, kjer je zobna pulpa (skupek žil in živca). V začetni fazi prihaja do številčno manjših vdorov, ki se jih zobni živec na meji pod tem procesom še relativno dobro brani. Pacient tega dogajanja zelo verjetno še ne občuti, lahko pa zazna blago skelenje, ki traja od nekaj sekund do ene minute in se pojavlja v redkih časovnih intervalih (na nekaj dni).

Preberi več

celostna obravnava

Pomen celostnega zobozdravstva

V kliniki Ustna medicina zelo radi uporabljamo izraza celostno zobozdravstvo in celosten pristop. Celostno zobozdravstvo za nas pomeni, da najprej zajamemo informacije iz čimbolj širokega spektra področij, da bi pozneje usmerili pozornost na tista, ki prinašajo pozitivne rezultate. Tukaj imamo v mislih tako naše paciente, kot tudi laično ter strokovno javnost na področju zobozdravstva in medicine. Ob tem poskušamo vse skupaj trajnostno umestiti tudi v okolje, v katerem delujemo.

Preberi več

prezvecena jed

Prežvečena jed je balzam za naše telo

Ste vedeli, da poleg zobnih kron, zobnih korenin in obzobnih tkiv, obstajajo tudi žvečne mišice z ligamenti? Gre za čeljustna sklepa z meniskusu podobno ploščico v notranjosti, ki je izjemno dejaven mišično-sklepni sistem v telesu. Pravilno delovanje tega kompleksnega sistema je odvisno od poravnanosti zob, ohranjenosti griznih površin zobnih kron ter odnosa med obema čeljustma.

Preberi več

dentalni turizem

Dental – NI turizem

Dolge čakalne vrste in vse globlje seganje v žep za samoplačniške zobozdravstvene storitve, ki so pri nas razumljivo dražje kot v določenih državah, sta le dva od razlogov, da se pacienti po oralno nego najpogosteje odpravijo v sosednjo Hrvaško, pa tudi dlje, v Bolgarijo in Romunijo. Na kliniki Ustna Medicina ob tem opozarjamo na dejstvo, da moramo vse prevečkrat popravljati škodo, ki si jo s tem naredijo slovenski pacienti v tujini. Zato tokrat z vami delimo skrivnosti in težave, ki se pojavljajo ob dentalnem turizmu.

Preberi več

zobna bolecina

Od kod prihaja zobna bolečina

Nemalokrat se zgodi, da v ustih začutimo neprijetno bolečino, skelenje ali napetost. Le redki se v takem primeru takoj odpravijo na pregled k zobozdravniku, medtem ko številni neprijetnost pripisujejo prepihu, padcu imunskega sistema ali vremenskim razmeram. Pomembno se je zavedati, da je razlogov za zobno bolečino veliko, a vreme vsekakor ne more biti eden od njih. Spoznajte, v kakšnem odnosu sta pravzaprav zobna krona in zobna korenina in od kod največkrat izvira zobna bolečina.

Preberi več

zobozdravnik

Sladkorni bolniki in parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen ima več oblik, ki se med seboj razlikujejo po razširjenosti (obsegu) ter škodi, ki jo povzroča, prav tako pa tudi ne poteka pri vseh ljudeh enako. Poleg genetskega vpliva na potek bolezni, obstajajo še drugi dejavniki, ki odločajo o tem, kako bo ta bolezen napredovala. Med rizične skupine, ki so še posebej občutljive za negativne vplive parodontalne bolezni na telo, sodijo tudi sladkorni bolniki. Tokrat bomo podrobneje predstavili povezavo med sladkorno boleznijo in parodontalno boleznijo.

Preberi več