Ethos-Logos-Pathos-

3 besede, ki predstavljajo vrednote Ustne Medicine

Če se povzpnete do sprejemnice klinike Ustna Medicina, vas najprej pozdravi napis s Hipokratovo zaprisego. Trije stavki, ki morajo voditi slehernega (zobo)zdravnika pri obravnavi pacienta, nam hkrati pomenijo tudi usmeritev za doseganje vašega zdravja, ustne higiene in primernega poteka terapije – trojčka Ustne Medicine, ki ga verjetno bralci Dentopedie že dobro poznate.

Preberi več

koreninsko zdravljenje

Koreninsko zdravljenje (endodontija)

Koreninsko zdravljenje ali endodontija je izredno zahteven postopek zdravljenja, s katerim odstranimo z bakterijami okuženo ali poškodovano tkivo iz notranjosti zoba. Zdravljenju koreninskih kanalov posvečamo v Ustni Medicini veliko pozornosti, saj so le ustrezno zdravljeni in oskrbljeni mrtvi zobje primeren temelj za plombiranje ali protetično nadgradnjo. To pa je tudi edini način, s katerim zagotovimo odsotnost vnetja v kosti (granulom). Telo tako ni več obremenjeno z bakterijami in tudi ne z dražečimi vplivi polnilnega materiala.

Preberi več

ortodontski aparat ciscenje

Zakaj je pomembno čistiti zobni aparat?

Nesnemni oz. fiksni zobni aparat je sestavljen iz nosilca (zvezdice), žičnega loka in ligature (gumice), ki ta lok pričvrsti v utor na zvezdici. Da nosilec opravlja svojo funkcijo in ne pade iz zoba, ga prilepimo na zobno površino s posebnimi lepili, ki so ravno prav močna, da se držijo zoba, in ravno prav šibka, da ga lahko enostavno snamemo ob koncu zdravljenja. Ker se oblika zvezdice tesno prilagaja zunanji površini zoba, je zob pod njo zaščiten in se med zdravljenjem ne spreminja. Prav tako ob snetju lepilo ostane na zobni površini in ga nato spoliramo s posebnimi polirnimi svedri. Okrog nosilcev pa se hrana močno nabira, in ker tam zob ni zaščiten, je podvržen močnim vplivom iz okolja.

Preberi več