parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen – povezava z drugimi boleznimi

Že Rimljani, Grki, Egipčani in Hebrejci so v svojih zapisih povezovali zdrava usta z zdravim telesom in dobrim splošnim počutjem. V tistem obdobju niso niti približno vedeli za parodontalno bolezen, njene povzročitelje ter mehanizme delovanja vnetnih procesov, razumeli pa so, da so usta del celote. Neposredno povezavo med boleznimi in mikroorganizmi je prvi uspel dokazati Robert Koch (1843–1910).

Beri naprej

Profesionalna oskrba in ustna higiena z roko v roki

Mnogo je bilo že napisanega o boleznih obzobnih tkiv, načinih zdravljenja in preprečevanju ponovnega obolenja. Premalo energije in časa pa zobozdravniki in ustni higieniki namenijo motivaciji pacientov in osveščanju o ustrezni ustni higieni. Ta del higienske faze parodontalnega zdravljenja je vsaj toliko pomemben kot profesionalni del – čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog, luščenje in glajenje korenin ter dezinfekcija obzobnih žepkov. Če taki pacienti ne spremenijo kvalitete ustne higiene, zagotovo pride do ponovnega obolenja obzobnih tkiv.

Beri naprej

Zobozdravnik ni le ‘reševalec’ težav v ustih

Izbira zobozdravnika je ena težjih odločitev, ki jih sprejmemo v življenju. Mnogi smo imeli slabe izkušnje bodisi iz otroštva bodisi v odraslosti. Zobozdravnik in pacient morata vzpostaviti zaupanja vreden odnos, ki ne temelji zgolj na profesionalnosti zobozdravnika na področju njegove stroke, ampak na dobrem razumevanju pacienta, njegovih strahov ali celo predsodkov, s katerimi pride na zobozdravniški stol.

Beri naprej

ortodont

Brezamalgamska (kovinska) ortodontija

Prav, priznam. V ortodontiji ne uporabljamo amalgama, razen ko osebo z amalgamskimi zalivkami po potrebi napotimo na zamenjavo le-teh. Uporabljamo pa drugačne kovinske zlitine, ki tudi vsebujejo morebitne alergene, kot sta nikelj in baker. Iz njih so sestavljeni nosilci (zvezdice, breketi) in predvsem žični loki, ki so osnovni gradniki nesnemnega (fiksnega) ortodontskega aparata. Brez teh žičnih lokov se zobje ne premikajo, kajti zvezdica je na zobu, da nosi informacijo o tem, kam naj se zob postavi v zobnem loku.

Beri naprej

Zeleno, ki te ljubim, zeleno

Kot bi bilo včeraj, se spomnim našega starega domačega termometra. Prepričana sem, da ste imeli vsi podobnega. Podolgovatega, ozkega, steklenega, s komaj vidnimi številkami in plastičnim rumenim pokrovčkom. Spomnim se, kako sta mami ali babi vedno zelo previdno ravnali z njim in kako si kot otrok nikoli nisem smela sama izmeriti temperature. Lahko bi ga polomila in bog ne daj kakorkoli prišla v stik z živim srebrom. »To je izredno nevarno,« so me svarili in že zelo zgodaj sem se naučila: živo srebro = slabo.

Beri naprej

Črne zalivke so preteklost

Amalgamske ali ‘črne’ zalivke, kot jim radi rečemo, so veliko bolj nevarne, kot se zavedamo. Velja namreč splošno prepričanje, da se amalgamske zalivke zamenjajo z belimi predvsem zaradi estetskega vidika, v resnici pa je odstranitev amalgama veliko pomembnejša za zdravje kot estetiko. Več o nevarnostih kovine, ki jo dolga leta nosimo v ustih, nam je zaupal dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med., ki se je v zadnjih letih veliko posvečal prav problematiki amalgamskih zalivk.

Beri naprej