Odločitve

V Evropi obstaja več kot tristo različnih modelov vrečk za prah. Tistih, ki jih vstaviš v sesalnik. Pravkar sem posesal nekaj v stanovanju in sem se spomnil, da je ena mojih največjih travm kupovanje omenjene vrečke. Nikoli namreč ne vem točne kode, pravzaprav ne vem niti, katero vrsto sesalnika imamo. Zato vedno kupim prepozno ali napačno.

Beri naprej

Ortodontija v deželi vzhajajočega sonca

Tokratni članek vam pišem iz Tokia, čudovitega mesta, v katerem se združujeta tradicija in visoka tehnologija. Zakaj ravno z Japonske? Razlog je preprost. Pred tremi leti sem spoznal čudovitega človeka in vrhunskega strokovnjaka ortodonta, imenuje se Keizo Hiroshe. Skupaj sva obiskovala program za predavatelje Incognito lingvalnega sistema, kjer so nas strokovnjaki iz Nemčije in ZDA pripravljali za vodenje tečajev za specialiste ortodonte.

Beri naprej

Bodo zalivke kmalu preteklost?

Znanstveniki z londonskega Kraljevega kolidža trdijo, da v prihodnje za zdravljenje zob ne bomo več potrebovali zalivk. Odkrili so namreč, da ima zdravilo, ki se sicer uporablja pri zdravljenju demence, zanimiv stranski učinek. Zdravilo, imenovano Tideglusib, namreč stimulira aktivnost matičnih celic v zobni pulpi, da začnejo proizvajati dentin, mineraliziran material, ki se nahaja pod zobno sklenino. To pa pomeni, da se zob začne obnavljati sam od sebe.

Beri naprej

Ali veste, kakšen je popoln nasmeh?

Le kdo si ne želi lepega, bleščečega in zdravega nasmeha, ki dela čudeže v nič koliko življenjskih situacijah? Z njim smo bolj samozavestni in posledično se izboljša tudi kvaliteta našega življenja. Pa veste, kakšen je popoln nasmeh? Kako široko se morajo razširiti usta, koliko dlesni lahko pokažete (da ne zagrešite t. i. gummy nasmeha, torej takega s preveč dlesni), kakšna mora biti linija spodnje ustnice, kakšen razmik med zobmi itd.?

Beri naprej

Takšna je Ustna Medicina v vaših očeh

Ob zaključku leta smo prešteli vprašalnike o zadovoljstvu pacientov, ki smo jih zbirali v zadnjem letu. Zbrali smo jih okroglo število, 100, izmed katerih je 70 žensk in 25 moških mnenj, 5 je bilo neoznačenih. Večina naših pacientov, tj. 62, pripada srednji starostni skupini, torej od 30 do 64 let, mlajši in starejši ste enakomerno porazdeljeni na obeh straneh. K nam prihajate pacienti vseh izobrazbenih struktur, tj. 33 s poklicno srednjo šolo, 26 z višjo ali visoko šolo, 22 pa vas ima univerzitetno izobrazbo.

Beri naprej