apikotomija

Apikotomija ali odstranitev koreninskega vrška

Apikotomija ali odstranitev koreninskega vrška je kirurški poseg, pri katerem odstranimo od zobne krone najbolj oddaljen del korenine (koreninski vršek), skupaj z vnetim tkivom v njegovi okolici. Na mestu odstranjenega obolelega zoba tako nastane votlinica, ki jo organizem sčasoma zapolni z brazgotino ali zdravo kostjo. Za apikotomijo se odločimo, če koreninsko zdravljenje ni bilo uspešno.

Preberi več

bruksizem

Bruksizem – vse o škripanju z zobmi

Bolezni funkcijskega neskladja sodijo so med vsemi področji ustnega zdravja najmanj raziskane in razumljive. Malo ljudi se namreč zaveda, da lahko izgubijo tudi zob, ki je na videz zdrav, brez lukenj in brez parodontalne bolezni, a mehansko poškodovan, obrabljen, napokan, s poškodovanim zobnim vratom, ipd. Še manj pa je tistih, ki se zavedajo, da se funkcijska bolezen dogaja prav njim.

Preberi več

granulom

Granulom – proces nastanka in posledice

Granulom je relativno pogost proces, ki nastane okoli konice korenine. Med napredovanjem procesa zobne gnilobe, bakterije postopoma vdirajo v prostor, kjer je zobna pulpa (skupek žil in živca). V začetni fazi prihaja do številčno manjših vdorov, ki se jih zobni živec na meji pod tem procesom še relativno dobro brani. Pacient tega dogajanja zelo verjetno še ne občuti, lahko pa zazna blago skelenje, ki traja od nekaj sekund do ene minute in se pojavlja v redkih časovnih intervalih (na nekaj dni).

Preberi več

celostna obravnava

Pomen celostnega zobozdravstva

V kliniki Ustna medicina zelo radi uporabljamo izraza celostno zobozdravstvo in celosten pristop. Celostno zobozdravstvo za nas pomeni, da najprej zajamemo informacije iz čimbolj širokega spektra področij, da bi pozneje usmerili pozornost na tista, ki prinašajo pozitivne rezultate. Tukaj imamo v mislih tako naše paciente, kot tudi laično ter strokovno javnost na področju zobozdravstva in medicine. Ob tem poskušamo vse skupaj trajnostno umestiti tudi v okolje, v katerem delujemo.

Preberi več